Sköta om lädersäten


Peter

Sakkunnig
En bilklädsel av läder ger ett enormt intryck samtidigt som det är ett vackert material som, med rätt underhåll, kan bli vackrare med åren. I vissa bilar är det även inrett med läderklädd ratt, paneler och dörrsidor.

Det finns inga lädermöbler som får utstå så mycket slitage och påfrestningar som en bilklädsel. En bilklädsel utsätt för både kyla och värme, fuktiga kläder, smågrus och vägdamm som blåser in i bilen. För att skydda och även få sin läderklädsel att behålla sin lyster och vackra färg så behöver man sköta om denna med jämna mellanrum.

Några grundläggande kunskaper som är bra att känna till för att förstå värdet av underhåll är att läder andas, den kan tänjas och den får skador av rivmärken, precis som människohuden. Därför behöver lädret underhållas i förebyggande syfte och därefter underhållas för att minimera riskerna för att det ska uppstå rivmärken eller sprickor och att lädret töjs och blir slappt.

Underhålla sina lädersäten redan från början

Redan första året när man införskaffar en ny bil med lädersäten ska dessa impregneras. Detta innebär att man behandlar lädersätena med ett impregneringsmedel vilket gör att lädret dels klarar av att hantera fukt och temperaturförändringar men även får en skyddande hinna som gör den mer motståndskraftig mot skador på lädret.

Rengöring av lädersäten

För att skydda sina lädersäten och hålla dessa rena och fina behöver man rengöra dessa 6-8 gånger per år. Skälet till att lädersäten i en bil kräver mer underhåll än lädermöbler i hemmet är på grund av temperaturskillnader och att risken för att lädersäten ska utsättas för fukt, damm och väta är betydligt större i en bil än hemma.

Man ska alltid rengöra sina säten i normal rumstemperatur. Använd annars sätenas elektriska värme för att få sätena varma. Att rengöra kallt läder är näst intill bortkastad tid.

Innan man påbörjar rengöringen av sätena ska dessa dammsugas, försiktigt så man inte drar gruskorn över sätet och skapar repor med dammsugaren, och sömmar och trånga utrymmen ska borstas rena från alla gruskorn och damm med hjälp av en pensel. Tänk på att fälla tillbaka ryggstödet så att man kommer åt ordentligt mellan ryggstöd och sittdyna. Torka därefter av sätena med en fuktig trasa så att allt lös smuts försvinner. Rengör sedan lädersätena med ett speciellt läderrengöringsmedel eller en lädertvål. Vid normal nedsmutsning så kan man använda ett mildare rengöringsmedel och vid grövre nedsmutsning finns det starkare läderrengöringsmedel som löser upp ämnen som man spillt på sätena.

Arbeta in rengöringen ordentligt i sätena och låt dessa dra sig c:a 15 minuter. Därefter ska sätena torkas rena med en fuktig och ren trasa, byt vid behov. Låt sätena därefter lufttorka tills de är helt torra.

Efterbehandling

När sätena har torkat behöver man smörja in dessa med en läderbalsam som ser till att hålla lädret i bra skick, vilket förlänger livstiden ordentligt. Läderbalsamet ger ett skydd mot angripande smutspartiklar, fett och missfärgningar eller blekning. Efter att man smörjt in läderbalsamet har sätena fått en skyddande hinna som gör att de ser som nya ut. Behandling med läderbalsam ska ske efter varje lädertvätt, 6-8 gånger per år, för att uppnå bästa skydd för lädersätena.

Andra läderdetaljer

Läderratt, läderpanel och andra läderdetaljer behöver också få behandling. Dessa områden rengörs precis som lädersätena. Därefter behandlas dessa med en läderbalsam som är lite starkare än den som används för lädersätena. Det finns en så kallad Elefantläderbalsam som ger ett starkt skydd för läderdetaljer. Smörj in ratt, läderpaneler och andra läderdetaljer med Elefantläderbalsam för att få ett starkare skydd mot bland annat mögel och missfärgningar som uppstår på grund av hårdare hantering eller handsvett.

Ta bort rynkor och sprickor i lädret

När man väl har fått sprickor eller repor i lädret så är det svårt att underhålla och framförallt att få ett bra utseende på sin läderklädsel. Repor och sprickor ger upphov till mer nedsmutsning då det dels suger åt sig smuts, då den saknar en skyddande hinna, men även har större porer som är svårt att få rent. Har man fått repor eller sprickor ska man behandla detta så snabbt som möjligt. Man kan köpa flytande läder som man försiktigt spacklar igen dessa sprickor och revor med. Därefter kan man återfärga dessa områden med läderfärg. Med lite tur går det att få resultatet så bra så att det inte ens syns att det har varit rynkor eller sprickor där tidigare.

Precis som men människohuden kan man inte smörja bort uttänjd läder. Ett läder som har tänjt sig är inte vackert men är något man får leva med då det inte finns något bra sätt att avhjälpa detta. Förebygg istället genom att rengöra och skydda lädersätena från början så slipper man läder som tänjer sig.

Produkter för lädersäten går att hitta hos de flesta välsorterade bilvårds firmor eller möbelaffärer med ett brett sortiment. Leathermaster har ett bra produktsortiment för rengöring och eftervård för lädersäten som man kan hitta hos de större möbelaffärerna. Läs mer på www.leathermaster.se.
 Välkommen till audiforum.nu!

Som gäst kan du både posta nya trådar och svar, utan att behöva registrera dig.

Registrera Logga in

Nya trådar

Topp