Montera motorvärmare – Och vad kostar det?


Peter

Sakkunnig
En motorvärmare förhindrar kallstarter och förbättrar miljön. Detta innebär att frånvaron av kallstarter ger bättre bilekonomi, mindre förslitningar på motorn och möjlighet till snabbare avfärd vid stark kyla - och detta till priset av att man bidrar till att skydda miljön.

En motorvärmare är en bra investering, framförallt då dessa nödvändigtvis inte behöver vara speciellt dyra. Det finns idag bra motorvärmare från Defa eller Calix som kostar mellan 900 - 1400 kr, + monteringssats för c:a 200 kr, hos de flesta välsorterade biltillbehörsfirmorna som bland annat Mekonomen.

Montering av motorvärmare

Att montera en motorvärmare är egentligen inte så svårt, om man är lite händig. Det medföljer bra instruktioner för montering. Här sammanställer vi en kort beskrivning som berättar hur monteringen går till. Detta kan kanske vara ledande i frågan om man ska göra det själv eller få det utfört på en verkstad.


  1. Tappa ur all kylväska ur systemet. Detta görs lämpligen genom att lossa en av de nedre vattenslangarna till kylaren. Skruva även bort locket till kylaren så att det blir bra cirkulation på kylvattnet.
  2. Demontera fryspluggen som är belägen under motorn eller på sidan av motorblocket enligt instruktion från leverantör avseende den bilmodell man innehar. Detta sker genom att slå ett don genom fryspluggen och därefter bända loss pluggen alternativt att borra genom pluggen. På vissa Audi-modeller krävs att man demonterar startmotorn för att komma åt fryspluggen.
  3. Montera motorvärmaren på avsedd plats, enligt instruktion, med hjälp av monteringssatsen.
  4. Dra in den medföljande kabeln in till motorrummet och anslut den till motorvärmaren. Se till att kabelns anslutningar in till motorrummet blir väl tätade.
  5. Montera värmaren, i det hål som frilades i samband med demonteringen av fryspluggen, genom att försiktigt kila fast pluggen kring värmaren med hjälp av en hammare.
  6. Montera tillbaka den lossade vattenslangen på kylaren och fyll på med fräscht vatten och glykol. Lufta kylvattensystemet, enligt bilens instruktionsbok, och kontrollera att inga läckage finns vid slangen och vid den monterade värmaren.
  7. Provkör bilen så att motorn går varm. Kontrollera därefter att inga läckage föreligger och fyll på ytterligare kylarvätska vid behov.
  8. Prova värmaren genom att ansluta kabeln till nätuttaget. Om allt fungerar ska man höra ett svagt ljud från kokande vatten.
 
Senast ändrad:Välkommen till audiforum.nu!

Som gäst kan du både posta nya trådar och svar, utan att behöva registrera dig.

Registrera Logga in

Nya trådar

Topp