Byta strålkastare på en Audi


Peter

Sakkunnig
Audi är en av de bilar som har en stor marknad av alternativa lamppaket, både för framljus och för bakljus. Idag kan man få strålkastare med vanliga halogenlampor eller Xenon. Vill man ha ytterligare design på sina lampor finns det en stor uppsjö av olika designade lamppaket med bland annat ledbelysning, som innebär vandrande ljussken.

Byta lampor

Om man har behov av att byta lampor i sin strålkastare så har man ett litet arbete framför sig. Någon har sagt att det tar c:a 30-45 minuter att byta lampor i båda strålkastarna fram. Men detta beror förstås på vilken Audi-modell man har. Man behöver definitivt vägledning av den instruktionsbok som medföljer bilen, om man inte vill ge sig i kast direkt och upptäcka alla små överraskningar under resans gång.

Man behöver lossa en del plastdetaljer för att komma åt. När dessa är demonterade så behöver lamphuset lossas genom att den övre skruven tas bort och de 3 andra skruvas lösa med några varv. Därefter kan man trycka ut lamphuset så att man kommer åt bakdelen och kan lossa det skydd som finns där. Montera de nya lamporna och sätt tillbaka lamphuset på samma sätt som det lossades. Återmontera därefter de plastdetaljer som togs bort.

På Audi tar man mellan 300-600 kr för byte per lampa, då vet man även att ljusinställningarna är bra efter bytet.

Halogen eller Xenon

Skillnaden mellan Halogen och Xenon är att Xenon har bättre ljusstyrka och en livslängd som är mer än 5 gånger längre än en halogenlampa. Xenon byter man ungefär var 12000:e mil. Det är en enorm livslängd, men en Xenonlampa kan bli sämre med tiden och tappar ljus så det kan krävas byte oftare om man vill behålla samma ljusstyrka som när de var nyare. Xenonlampor kostar kring 1400 kr styck på Audi, men man kan hitta likvärdiga för runt 1200 kr paret på nätet.

För den som har halogenlampor idag kan man uppgradera till Xenon genom att köpa ett konverteringspaket. Detta kit gör att man kan använda Xenonlampor istället för halogen. Xenonlampor kan fås med olika ljusstyrka och med olika färger. Läs mer om konverteringspaket hos Xenonkungenhttp://www.xenonkungen.com.

Designade lamppaket

Det finns ett flertal e-butiker som erbjuder olika paket för framljus eller bakljus. Här kan man hitta något som gör att man får en egen stil och design på sin Audi. Tänk på att om man byter hela lamppaketet själv så är risken överväldigande stor att framljusinställningen är felaktig. Om man inte åtgärdar detta kommer man få nedslag på besiktningen.

I denna länkguide finner ni leverantörer av framljus och bakljus: http://www.audiforum.nu/showthread.php?t=46
 

mansson

New member
Hej, Men om man inte vill styla om, utan bara helt enkelt har ett kasst ljus? Min A6 från 2000 är nu rent farlig nattetid, och jag tror inte den klarar en besiktning. Det finns beläggning på linsen och reflektorn. Min Audi-lagare säger att det är jättedyrt att byta, måste plocka ner hela fronten etc.. det finns inga begagnade strålkastare för alla har samma problem.

Hur gör man då? Xenon är ju ingen lösning om inte originalljuset klarar besiktningen.

Jag hade exakt samma problem på min gamla Alfa 164. Förr skrotade man bilar när de var sönderrostade - nu verkar det vara när strålkastarna tar slut :)
 

tonix77

New member
Fint sandpapper kan göra det bättre

Ett tips till dig med matta strålkastarglas.
Jag hade liknande problem på min förra bil(en MB e klass -98).
Hittade ett tips på annat forum att använda fint sandpapper och autosol(kromglans) för att polera upp den matta ytan.
OBS! att detta lika gärna kan göra saker sämre så ger inga garantier.
Detta löste det för mig så min bil gick igenom besiktningen och fick något bättre ljus, är strålkastarna ändå kass så har du kanske inget att förlora?
 

FlowPhille

New member
Hej! Någon som vet om man måste ta bort stötfångaren på en A6 C5 ( Xenon) för att kunna ta bort strålkastaren? Har köpt nya o vill inte ta bort stötfångaren om det inte behövs...
 
O

Oregistrerade

Guest
har samma undran, ska byta ut hela strålkastarna om några dagar.
kan man skruva ur hela lyktan utan att ta av kofångaren?
 

HampZZ

New member
behöver oxå veta. mycket jobb o få av kofångaren eller?
dåligt med svar på internet om detta!

Audi A6-98 avant. 2,4
 

HampZZ

New member
da har ja bytt mina idag på någon timme. man får ta av fronten.
först av med däcken, sen bort med skyddet i hjulhuset.
3 muttrar på bägge sidorna. sen två stora i fronten (6kant)
sen var det bara att dra ut fronten, fint om man är två st. dra ur kablarna till lysen och koppla av slangarna till spolar munstycken.
en skruv till strålkastarna sitter lite dumt till, jag drog ur lyktorna lite grann sen kunde ja komma åt den med en lång mejsel.
på dom nya jag satte i fanns inte denna skruven=) och jävlar vad bra det blev med xenon och bättre lampor!!!! rekomenderar att byta helt klart.

Visa bilaga 150Visa bilaga 151Visa bilaga 152Visa bilaga 153
 
P

Pata

Guest
Olika strålkastare på A6-00 och -01?

Är det olika srålkastare på A6 modellen 00 mot 01?
Tänker då på Xenon lyktorna och om man vill sätta på utbytes/styling lyktor.
Har en S6-00 med Xenon original men vågar inte köpa nya då jag inte riktigt vet vad som passar.
 

spekerök

New member
Hej!

Lyfter tråden igen, har problem med höger framlykta med att den lyser sämre och reflektorn "krackelerat" lite. Bilen i fråga är en a6-00 utan xenon.Undrar var man hittar reservdels nr för strålkastaren, nr utanpå glaset stämmer ej med lyktor som skulle kunna passa hos näthandlarna.Sitter Hella original kan tilläggas.

mvh
 

Lunkan

New member
försöker igen... inlägget kom inte med...

Lånar en gammal tråd.

Är det någon som vet om det går att få tag på Xenon-lyktor till en -96 A6?
Har suttit och letat, men hittar bara till -97 och nyare....

Om det finns, är det besvärligt att byta?
Tänkte om man måste koppla om någon el på nåt sätt... Själva bytet av lyktan i sig är inget problem.

Om det inte finns, vad kan man göra åt halvljuset?! Har precis bytt till nya osram nightbreaker lampor, men ser ändå bara ca 10 m framför bilen.. :-(

Rent livsfarligt...

Tacksam för tips!!
 

Newman

New member
Hejsan!

Nyreggad här på forumet.
Köpte mig en Audi A4 1.8 T -02 i september. Är riktigt nöjd med den så här långt. Riktigt fräsch inuti och fri från rost. Har gått ca. 15.9k mil.

Nu är det som så att jag fick mina framlyktor bytta på en verkstad i samband med däckbyte i oktober ungefär. Nu så har jag märkt att ena lampan där framme har slocknat. Så jag har under en tid öppnat huven och bara slagit lite lätt på lyset så har det börjat lysa igen. Men det har nästan alltid återigen slocknat så fort jag startat bilen igen. Nu funkar det dessutom inte att slå till lite lätt, utan det har lagt av helt och hållet.

Reglaget (den lilla ratten) för alla mina lysen inuti bilen, d.v.s vänster om ratten där jag reglerar halvljus, dimljus etc, blinkar emellanåt. Är det som så att det glappar i ljusvredet? Detta är enormt störande. Speciellt när jag kör i mörker.

Vill givetvis ha bra ljus så att jag syns i mörkret och att jag kan se framåt. Skulle nästan vilja byta till xenon och undrar om det är möjligt.

P.S
Jag är en riktig amatör när det gäller bilar, men jag försöker så gott jag kan.

Tack på förhand.
 
O

Oregistrerade

Guest
Byta strålkastare Audi A6 1998

Jag bytte strålkastare på min Audi A6 Quattro -98 igår utan att behöva lossa någonting annat än själva strålkastarna. Lossade först de 2 synliga skruvarna i strålkastarens överkant (Torx T30) och använde sedan en lång(!) Torx T30-mejsel för att komma åt den nedre skruven som sitter nere i ett hål nära framskärmarna. OBS. Hålet är stort som en 50-öring typ så det behövs en Torxmejsel med lång "klinga", har läst 4" nånstans men vill nog säga att den behöver vara uppåt 6" lång. När dessa tre skruvar var lossade så gick det att få ut hela lamphuset med bändande och vridande, tog mig ca 20 minuter allt som allt att få ut lamphuset.
 

monolit

New member
Nu har jag registrerat mig och passar på att lägga till en liten kommentar till mitt ovanstående inlägg. Sätt skyddstejp på stötfångaren under strålkastaren och på framskärmarna så slipper du riskera att repa någonting när du bänder ut strålkastaren!
 
Senast ändrad:
O

Oregistrerade

Guest
Hejsan

Har oxå samma problem med att min högra lampa lyser väldigt dåligt samt att den lyser mot höger sidan så man ser väldigt dåligt på natten går inte att köra när de är mörkt i stadstrafik är de till och med dåligt....

Mitt problem är att den högra sidan så verkar de som att den kontakt som går till den Halvljuset inte fungerar så tidigare ägare har dragit en kabel från den andra halvljust på (vänster sida) till höger vilket borde göra strömmen svagare (är inte jätte duktig med bilar så detta är svårt för mig)

Kan lägga upp bilder på hur de ser ut men problemet är ju att den inte lyser rakt fram samt att den lyser väldigt svagt, har besiktning om några dagar och de kommer aldrig bli godkänt.

Kan höja och sänka höjden på belysningen men problemet är att den högra lampan lyser till höger så man inte ser knappt nått alls.... Tips....
Vet inte varför kontakten inte fungerar som den ska .... Är de dyrt att byta den kontakten? Kan man fixa de själv?

/ MVH Stefan
 

stefan85e

New member
Har oxå samma problem med att min högra lampa lyser väldigt dåligt samt att den lyser mot höger sidan så man ser väldigt dåligt på natten går inte att köra när de är mörkt i stadstrafik är de till och med dåligt....

Mitt problem är att den högra sidan så verkar de som att den kontakt som går till den Halvljuset inte fungerar så tidigare ägare har dragit en kabel från den andra halvljust på (vänster sida) till höger vilket borde göra strömmen svagare (är inte jätte duktig med bilar så detta är svårt för mig)

Kan lägga upp bilder på hur de ser ut men problemet är ju att den inte lyser rakt fram samt att den lyser väldigt svagt, har besiktning om några dagar och de kommer aldrig bli godkänt.

Kan höja och sänka höjden på belysningen men problemet är att den högra lampan lyser till höger så man inte ser knappt nått alls.... Tips....
Vet inte varför kontakten inte fungerar som den ska .... Är de dyrt att byta den kontakten? Kan man fixa de själv?

/ MVH Stefan

Visa bilaga 495Visa bilaga 496Visa bilaga 497Visa bilaga 498
 Välkommen till audiforum.nu!

Som gäst kan du både posta nya trådar och svar, utan att behöva registrera dig.

Registrera Logga in

Nya trådar

Topp