Byta batteri / bilbatteri – Hur & vad kostar det? Steg för steg guide


Peter

Sakkunnig
Att byta bilbatteri är något som drabbar alla bilägare, oftast är det under vintertid som de flesta upptäcker att batteriet börja ta slut. Livslängden för ett batteri är under normala omständigheter c:a 5 år, men kan förlängas med regelbundet underhåll som bland annat underhållsladdning och förvaring i svala utrymmen.

Man upptäcker att det är dags att byta bilbatteri när batteriet laddar dåligt eller att det helt enkelt laddar ur helt. När ett bilbatteri har ”dött” kan man i vissa fall förlänga bilbatteriets liv genom att kontrollera syranivån och låta batteriet få en ordentlig återuppladdning med hjälp av en batteriladdare. Oftast ger dessa åtgärder endast en kortare frist och man blir inom kort tvungen att investera i ett nytt bilbatteri iallafall.

När man köper ett nytt bilbatteri så finns det ett flertal olika fabrikat att välja mellan. Tyvärr är ett bilbatteri kostsamt och kostar mellan 800 - 1600 kr per styck. Dock är inte alltid det billigaste batteriet sämst eller det dyraste bäst. Man kan finna ett bra bilbatteri hos Biltema, som fungerar lika bra eller i många fall bättre än de dyrare, för 800 kr. Tyvärr visar testerna att Biltemas batteri inte är lika bra vid kyla, även om det fortfarande är långt ifrån sämst. Det absolut bästa bilbatteriet som finns att köpa, som klarar både påfrestningar och kyla bra, är Varta D21 som kostar c:a 1200 kr. Det är ett pålitligt alternativ, både vid kraftig strömförbrukning som vid kallstarter vintertid.

Att byta bilbatteri

Att byta batteri förr i tiden var en ren barnlek och det största bekymret var att man behövde vara noga med att inte få batterisyra på sig. Idag är ett av de större bekymren att hitta batteriet, när man väl har hittat batteriet så behöver man lossa en del inredning för att kunna komma åt att få loss det. De idag utrymmestrånga motorrummen gör att biltillverkarna får hitta alternativa utrymmen för att placera batterierna. Ofta placerar biltillverkarna dessa under baksätet eller i sidan i bagageutrymmet.
Skälet till de annorlunda placeringarna av bilbatterierna är att dagens bilar levereras med underhållsfria batterier som aldrig behöver bytas. Detta fungerar bra i teorin men i praktiken så kommer man förr eller senare bli tvungen att byta sitt bilbatteri.

Guide för att byta bilbatteri

  1. Stäng av tändningen och vänta några minuter innan arbetet med bilbatteriet börjar
  2. Lossa batteriet från den anordning som stabiliserar och håller fast batteriet. Oftast sitter batteriet fast med en bult eller en snäppanordning.
  3. Lossa först minuskabeln, jordkabeln som är svart. Lossa därefter pluskabeln, den röda kabeln. För att lossa dessa krävs en fast hylsnyckel på 10 mm alternativt 13 mm, det går oftast bra med en vanlig skiftnyckel.
  4. Lyft därefter ut batteriet, vågrätt så att inte syra kan rinna ut.
  5. Montera det nya batteriet på samma plats och anslut först batteriets pluskabel, den röda kabeln, och därefter batteriets minuskabel, den svarta kabeln.
  6. Skruva fast batteriet igen med hjälp av stödanordningen.
När monteringen är klar behöver man göra sig av med det gamla batteriet vilket sker vid återreturneringsstationer som finns på bland annat bensinmackar.
 
Senast ändrad:Välkommen till audiforum.nu!

Som gäst kan du både posta nya trådar och svar, utan att behöva registrera dig.

Registrera Logga in

Nya trådar

Topp